Gepubliceerd op 15 mei 2012

Alfons Hoekstra en Peter Sloot hebben voor de UvA een subsidie van 1 MEuro gekregen van de Europese Commissie voor data-driven modelling van complexe systemen, met als doel een beter begrip te krijgen van de wiskundige en computationale aspecten van emergentie. Emergentie laat op macroscopische schaal zien dat het geheel meer is dan de som der microscopische delen in complexe niet-lineaire systemen.

De subsidie is toegekend door de Future and Emerging Technologies unit van de commissie, onder het thema ‘Dynamics of Multiscale Complex Systems’.

Het project zal de naam ‘Complexiteit aan de Amstel’ gaan heten en in het najaar starten met 2 postdocs en 2 promovendi. Er zal in de eerste instantie gewerkt worden aan een nieuwe wiskundige formulering van informatie processing in multi-schaal gekoppelde systemen. Het toepassingsgebied betreft complexiteit in grootstedelijke gebieden, zoals risico berekeningen voor epidemie├źn, evacuatie planning bij rampen en criminele netwerken.

Het onderzoek sluit nauw aan bij de Europese plannen voor een ‘flagship’ FuturICT op het gebied van socio-economische complexiteit, de plannen van de gemeente Amsterdam voor ‘metropolitan studies’ en het prioriteits gebied in wording van de UvA: Socio-economic Complexity, waarbij 3 faculteiten samenwerken: FNWI, FMG en Economie.